Hangi strüktürlarda yangın merdiveni bulundurulması ile müteallik zorunluluk gestaltnın özelliklerine nazaran belirlenmektedir. Bunlar ortada yapı yüksekliği, bir kattaki kullanıcı skorsı, konstrüksiyonnın tasarruf sınıfı üzere faktörler dokunaklı olmaktadır.
Yangına Dayanıklı Kapılar ile ait her detaya bileğindiğimiz makalemıza goxu.com.tr/yangina-dayanikli-kapi ilişkisına tıklayarak erişebilirsiniz.
Yangın kapıları, binanızın veya tesisinizin ihtiyaçlarına destelı olarak birkaç farklı esirgeme seviyesi sağlamlayabilir. Davetsiz misafirlerin makul mezuniyet olmadan dışarıdan heveslimalarını zorlaştıran farklı kilitleme mekanizmaları (yaylı menteşeler üzere) mevcuttur.
Yangın kapısında kilit ve dal mekanizmaları en önemli unsuru oluşturmaktadır. Her şeyden önce yangına dayanımlı aksesuarlar kullanılmalıdır. Kilit mekanizmaları evetşamsal önem taşımakta olup maliyetten kısmak amacıyla antipanik sistemli kilitler kullanılmayabilmektedir. Kapı mimarisini oluştururken öncelikle kullanılacak vadi belirlenmelidir.
Meydana getirilen bir binanın özelliklerine ve kullanım amacına için belli yapı denetim şartlarını sağlaması gerekmektedir. Ülkemizde bu şartları ekseri TSE kurumu belirlemektedir. Bir binada kullanılacak yangın baplarının (ivedili çıkış baplarının) mukannen durumlara göre TSE şartlarını sağlamlaması gerekmektedir.
Ayrıca yeniden yangın merdiveni yönetmeliği gereği yangın merdiven kapılarının en azca yarkaloriın yapı dışına açılmasını zorunlu kılmaktadır. Kaçış merdivenlerinde döşeme düzeyleri bile makul kriterlere yaraşır edinmek zorundadır. Farklı teknik özelliklerle birinci sınıf bir malzemeyle tasarım edilmesi müstelzim yangın merdivenleri yangın merdiveni yönetmeliğine şayeste olarak Yangın Çıkış Kapısı gestaltldığı takdirde olması olasılı rastgele bir problem muhalifsında öncelikle dirilik güvenliğinize kalıcı bir güvence oluşturacaktır.
TSE belgesi zorunluluğu aranmayan kapılar, ehven yangın çıkış kapısı olarak yeğleme edilebilir.
Metanet: Yangın kapkaloriın yangına dayanıklı olması ve belli bir süre süresince ısıyı engelleyebilmesi önemlidir. Bapnın dayanıklılığına bakılırsa belirlenen “EI” kıymeti, yangına karşı direnç seviyesini belirtir.
Binada kâin kişilerin ısı ve dumandan etkilenmeden hariçya veya yangın merdivenlerine ulaşmasını sağlayıcı Yangın Kapısı modelleri kendi içerisinde nazar boncuğu kanatlı, çift kanatlı ve panik barlı Yangın Kapıları olarak sınıflandırılmaktadır.
Bununla baş başa yangın merdivenlerinin bir cihetının degaje olması ve dumandan etkilenme ihtimalini giderilmiş etmesi sayesinde binalarda tanıdık yangınlarda güç zayiatının olma ihtimali vahim oranda düşmektedir.
Yangın bapsı imalatında yönetmelik gereği uyulması gereken kalite standartları bulunmaktadır. Bunlardan en önemlileri; yangın kapılarında kullanılan malzemelerin olası bir yangın esnasında can ve dünyalık kaybını önlemek amacı ile 120 an süresince faik ısı ve yangına dayanıklı olarak üretilmek zorunda olması, yangın kapılarının çıkış semtüne akıllıca ürkü pas kolu bulunmasıdır.
Bu yüzden özellikle çok birimli şifahane kabilinden gestaltlarda yangın merdivenine ulaşmayı kolaylaştırmak derunin, henüz çatı tasarım halindeyken mimarlar tarafından bu konuda alıngan davranılmalıdır.
Mono blok gövde bünyesı dizi sistemi yahut panik bar sisteminin kilidin bâtıninden güzeşte 4 adet cıvata ile bir birine bağlanması ile katkısızlanmaktadır.
Böylelikle imalattan kullanıma kadar güzeşte sürecin sonucunda insanoğluı sağlıklı şekilde zemine münakalat amacına ulaşılmış olur.
Comments on “yangın kapısı Için Adım Haritaya göre Yeni Adım”